Muka Buku Trick

...Assalamualaikum...

Haiipp..
lame tol siz x update blog siz nie..da berulat agaknye..kuikuikui~
korang semua pe kabo ekk??
kompem ramai yg tgh cari idea tok entry blog korank...
mcm siz ni,mmg x arr nk piki for next entry..haha..

So, bingkisan kali nie siz nk shared pasal Muka Buku. 
Skg nie kecik beso,tua muda,semua nye ade fb..
student ipta & ipts mmg xpena bereggang arr..

Ade gak yg sanggup p cc sehari suntuk coz nk lyn fb..hehe..
Jadi,dr korank trus nyusahkan diri, nk layang fb better try link nie,gratis lorhhh!!OPERA MINI 
mmg agak basi da natay nie kn..tp de sesetengah nye da xley pakai...
ahh! malas la nk bebel lagi.hehe..
bc jela cara2 nye neh..
check it out!

1.Download opera mini HANDLER apa2 jenis di laman web www.rimaalliq.com/trick 

(Bagi handfon S40,sila download Prov file mengikut TELCO samada maxis atau celcom di www.rimaalliq.com/trick .Kemudian – Pergi Ke Setting>Configuration>Default Configuration Setting>Pilih SU)

2. Pastikan korank gune pelan HOTLINK dan bukan PREPAID BROADBAND.
law korank gune pelan PREPAID BROADBAND,sila la tukar ke pelan HOTLINK di:

*100#>7(internet dan tetapan)>4(prepaid broadband)>10(tukar profil perkhidmatan)>1(hotlink)
dan tukar kepada pakej Hotlink(Bukan Prepaid Broadband).


3.Install Opera handler
tukar Http Server:

4.Socket server tukar kepada yang ini:
5.TICK  []  Remove Port from URL
6.Host:  maxis.mobby.me

7.tekan ok, then berbual la dgn buddyezz korank sepuasnye...hehe..Mudahnyeer..

TAPI INGAT!!
Tok handphone n line MAXIS sehaja ok..jenis tepon lak, Semua jenis hp boley guna,
tp siz try Nokia N70,mmg xlepas arr,hehe..tq..
adiozahhh bebeh...

Assalamualaikum...


siz

Assalamualaikum...

Hye, salam 1 Malaysia semua bloggers, siz harap kn korank semua sihat..
Lame gak x update blog..hehehe.. bz kan ng keje...
Entry kali nie, siz nk berkongsi suka duka 
terhadap seorang kanak-kanak 
yang sangat sadis kisah pemergianyaa..
Seperti yang kita semua sedia maklum...
Yue Yue
nama yang telah menggemparkan seluruh masyarat China 
malah mencetuskan pelbagai perdebatan lebih 5  Juta masyarakat berhubung
dengan persoalan sifat kemanusiaan penduduk China.
Hmm..
Siz ttbe xde mud nk taip
Ape pon yang berlaku, siz malas da nk bebel bnyak2...
tapi....
ayuh lah...
Sebagai umat Islam,
marilah sama2 kita sedekahkan 
Al Fatihah kepada arwah...


...Assalamualaikum...

First of all’s siz nak ucapkan Selamat Aidilfitri kepada rakan-rakan blog,maaf fizikal dan mental andai sepanjang penglibatan siz dalam dunia blog ini,ada tercorot bahasa,tercelit sindiran, terlantang bicara,segalanye ‘ter’ la kan hehe, maaf kan siz..
Selamat Hari Raya...



Post yang lepas,siz ade berkongsi tentang kebuluran masyarakat Somalia,
bingkisan kali ini pula,siz membentangkan keperihatinan kita rakyat Malaysia terhadap Somalia.
Seperti yang kita sedia maklum,
Misi Bantuan Kemanusiaan Somalia di bawah naungan Datin Seri Rosmah Mansur,
 telah di hantar pada 28hb Ogos yang lepas melibatkan 60 sukarelawan 
terdiri daripada 40 dokter pakar, 10 pengamal media dan 10 sukarelawan.
Sebanyak RM 1.95 juta berjaya dikumpul hasil sumbangan pelbagai pihak bagi menjayakan Misi Bantuan Kemanusiaan Ke Somalia anjuran bersama Badan Amal dan Kebajikan Tenaga Isteri-Isteri Menteri dan Timbalan Menteri (Bakti) dan Kelab Putera 1Malaysia.
Pada masa yang sama, AirAsia bersama MAS telah bersetuju untuk membantu menghantar barang-barang keperluan ke Somalia. 
Kelab Putera 1Malaysia juga akan membuka klinik sementara di kem-kem bagi melengkapi bantuan yang diperluakan oleh rakyat Somalia.
Selain itu,Kelab Putera 1Malaysia bercadang membawa pulang seramai 11 orang anak yatim piatu dari negara berkenaan dan mereka akan ditempatkan di Permata Home.

Disini kita dapat melihat,kesengsaraan masyarakat Somalia menjadi satu fomula ampuh dan menyuntik semangat keperihatinan ramai pihak untuk tampil memberikan dan menghulurkan bantuan.
Namun begitu,kita turut berduka cita akan permergian Noramfaizul Mohd Nor 39 iaitu jurukamera Malaysia telah meninggal dunia akibat terkena tembakan peluru sesat.
Noramfaizul Mohd Nor (terkorban)

Keberanian beliau amat membanggakan demi tugas menjayakan misi tersebut.
Bersama-sama lah kita mendoa’ kan agar roh beliau dicucuri rahmat,
Kepada keluarga mendiang, sesungguhnya ketabahan menghadapi takdir ini, menjadi satu semangat untuk terus hidup.
Salam takziah siz dan warga blog ucapkan.
Al-Fatihah…

Dengan itu,setakat ini sehaja lah yang siz dapat kongsikan…
Ingatlah tangan yang meghulur lebih baik dari tangan yang menerima..
Walau pon kita tidak dapat membantu, sbesar-besar bantuan,niat dan do’a yang utama.

Salam Sahabat... Salam Aidilfitri...


...ASSALAMUALAIKUM...
Hi,
Pe khabar pembaca sekalian??
Harap sihat la disamping menjalani ibadah pose nie yee...
bape ari da siz x update blog,hehehe...
keje siz baca entry blog len la..

Untuk kali nie,siz nak bercerite tentang LELAKI..
Opz! jangan pikir len, sebenarnya,
siz nak suarakan isi hati yang yang da lame sangat terpendam..
Yela,memandangkan siz anak bongsu dari tiga orang adik beradik, 
atas siz abang,kakak xde adek pon xde..
aktiviti kebanyakkannye agak lasak la.
Ape yang abang siz wat,game,makan minum, kadang siz bedal aje..
haha..!!

Lelaki, anugerah Allah yang tidak ternilai bile kelebihan cukup kat diorang
yang mungkin boleh didominasikan wanita..
Boleh dikatakan semua perkara kaum Adam boleh lakukannye..
X caye?? Jom bace entry siz nie..



1.Mengg0da Gadis Idaman...
Wahh,sebagai lelaki,korang xpayah nak 
segan-segan 'usha' awek 
yang korank minat..Memang lumrah arr 
laki sikap die sedikit nakal 
dan agak kasar,kaum Hawa xperlu nak rase 
malu @ nyampah coz memang laki mcm tue kn..

2. Mampu Berdikari
Lelaki biasanya mampu berdiri 
atas kaki sendiri seterusnya 
menyelesaikan masalah 
  dan membuat keputusan sendiri
''Lelaki mesti kuat'' ungkapan ini 
memang korang sedia maklum, berbeza 
 ngsi gadis kadang bergantung pada 
pasangannyaape jua masalah 
yang dihadapi..
3.Boleh buat keputusan.
Sebagai seorang lelaki,korang xperlu nak mintak 
sgt pandangan orang len @ amik kira kata-kata pihak
kedua lau nak wat keputusan.Contohnye, pasal status study,
keje @ pejalanan hidup korang.Semuanye korang yang aturkan
dan da tentu la org len 'perlu' setuju dgn segala tindak tantuk kamu
tak mcm kaum hawa,banyak sgt amik kire bab wat keputusan
agak leceh kan hehe..
4.Nak dress ikut suke U..
Nie lagi salah satu kelebihan jadi lelaki.
korang xkan dengan rungutan org sekeliling 
pasal drees @ pakaian yang kamu kenekan
juga tidak menjadi mangsa fashion
Rata-rata semua ley trime bile laki
berdress biase termasku 
gf downk,cthnye baju raye,
si jejaka xperlu nk bercantik2 
mcm kaum wanita
cukup  pakaian wajib je..

5.boleh balik lambat.
Ni memang kelebihan,sesetengah ibu bapa x kesah anak laki downg x balik
beze ng gadis,si gadis lazimnye akan dipantau perilaku downg
dan biasenye,maruah keluarga terletak pada
bahu anak gadis mereka.
6.Tak elok xpe.
tentu korang pena dengar istilah 
'lelaki x dipilih tapi dowang yang memilih''
sedar @ x tu la ade pada gadis,ade golongan 
lelaki yag tak telalu jaga penampilan diri untuk
nampak sempurna di mata pompuan.
Selekeh pon xpe, tp pompuan sedaya upaya 
nak nampak cantik n menawan bile kua rumah
@ datink ng bf.Tol x?? hehe..
7.Botak @ panjang rambut.
Ha! laki mane pena kesah rambut nk botak ke panjang..
xde nye nak rase mahkota dowang dirampas..haha
Malah de yang berpendapat laki botak tu seksi..
Law si gadis,rambut la mahkota 
dowang yg kene jg setiap hari,aduhaii..

8.Kasar
laki xkesah perilaku dowang kasa,
xpayah nak control ayu.
kelakuan dowang mmg da bese kan,
camne lak ng pompuan??
Dowang kene jg tatasusila wlw kat mn
dowang pegi..
cover cun la katekan hehe..
9.Tidak bercukur.
Opz!!
jgn piki len,lazimnye,kaum Adam kadang tidak perlu 
bercukur misai @ janggut malah adek gadis 
tpikat ng laki yang ade jambang..haha
itu realiti.ade jerawat pon xde hal..
Si gadis pulak sememangnye  femous ng 
penjagaan kulit,rambut,badan, pokoknya
dari hujung kaki sampai la hujung rmbut  ade penjagaan
smpai timbul rase xpuas ati coz obses ng kecantikan..

10.Tayang dada.
Hahahahahahaha..gelak dulu..
aduh,si gadis mmg ngaku pasal laki ley tayang dada
Dada laki yang bidang jadi 
tarikan kpd kebanyakkan gadis..
Berlainan ng golongan wannita,
yang semestinye menjaga bahagian itu.
laki x kesah pic diwang dirakam xde baju..
tapi...
camne lak ek ng pom?? OPPss..


Jadi,kite sebenarnye perlu bersyukur denagn apa yang kita ade skarang, lelaki mahupun wanita, kedua-dua nye ade kelebihan masing2..
ini cume ulasan dari siz,xde kaitan pada sesiapa pon..
hehe..
Salam sahabat..

...ASSALAMUALAIKUM...

Hi,
Ape kabar semua pembaca-pembaca blog??
Harap sihat la sentiasa...

Camner pose?? Haha,de tahan de xtahan kan, kadang de gak yang da lesu,
pucat coz puase 1 ari wat badan jadi lemah...
De gak tido jer satu hari,xley camtu,eh mak siz kate kurang pahale law jarang wat keje time pose...
Berpose banyak bagi kite manfaat,baik dari segi pahala,ibadah,
mahupun manfaat kesihatan dan kecantikan..
So bingkisan kali ini siz nak kongsikan beberapa tips agar kekal segar,
sihat dan cantik di bulan pose..
jom kite bace...

TIPS SEGAR,SIHAT & CANTIK ketika BERPUASA

  • Jangan tinggalkan sahur! Sebab,sahur la yang bagi korank tenaga sepanjang bpuase. Kalau boleh,elakkan tido pas sahur yela tok lancarkan sistem perncernaan badan korank Selain dari tu,sahur pon ley elakkan masalah hypoglycemia iaitu kandungan gula yang rendah boleh wat korank jadi lesu...

  • Makanan yg korank makan mestilah merangkumi 50% karbohidrat (nasi kentang mee @ jagung), 25% lemak (daging & ayam), 10-15% protein (ikan,tempe & tauhu), vitamin & mineral yang secukupnya (buah& sayur-sayuran). Se'eloknye,amik sayur @ buah wane hijau tue,kuning dan merah coz khasiat nye lagi baik.

  • Untuk keperluan koleri badan korank,biasenye org pompuan pelukan lebih kurang 1,900 kalori, org laki lak 2,100 kalori. Kalori-kalori nie korang ley dapat dari makanan & minuman time korank pose,2 la penting nye sahur...

  • Tuk elak masalah sembelit,lebih bek korank banyakkan minum air mineral time sahur disamping korang amik buah-buahan & sayur-sayuran...

  • Sesetengah org,puase ley nyebabkan nafas bbau..euuu... So kurangkan la mkn makanan yang ade bawang @ petai ok.. (xde lah org kerut dahi bile bcakap ng korang hehe)

  • Tok mereka yang tubuh gempal,kurang kan makan makanan manis @ makanan ringan,ia ley wat badan korank lagi lesu n cepat dahage time pose..

  • Ibadah posebukan halangan tuk korank tampil cantik, So berikan rawatan extra tok kulit muke.Elakkan kesan kusam pada wajah dengan cara peeling @ masker pastu sapu penyegar n pelembab, mmg relex arr..

  • Time malam lak,law korang x g terawih,rehatkan badan ng cara rendam kaki ng air suam2 panas atau letakkan aroma  lavender @ vanila, pasti poase sok lagi namapk lebih segar.

  • Mungkin sesetengah dr korank lagi suke simple tampak polos kan,nampak muke korank lagi pucat,ape kate korank rias wajah korank sket,cukup ngan pemerah pipi,celak dan lip gloss.

  • Sebelum start keje,luangkan masa korank ngan megemas serbe sedikit ruang keje @ sapukan losen pada tangan,mungkin kengkawan nmpk pelik,tapi sebenarnye,ia membuatkan tubuh lebih tenang.

  • Janagn risau kalau senaman boleh datangkan rase penat,cara paling mudah tok korank teruskan senaman pada bulan pose ialah dengan kurang kan jangka masa senaman,bsenam dalam jangka setengah jam ia cukup memadai..(yoga @ poco-poco pon boleh layan gak)

  • Jarak ke bazar dari rumah 200-300 meter?? Haa manfaat kan kelebihan tersebut dengan berjalan kaki,jangan jalan laju sgt,x lari nye bazar tu. Tarik nafas dan bjalan pelahan-lahan...

  • Jogging pon ley korank wat time pagi ianya boleh kembalikan kesegaran tubuh time pose nanti.Jogging slow la neh,elak tekak kering nanti...

  • Sebelum korank beli sesuatu, Tanamkan dalam dir,makanan yang perku sehaja yang harus kamu beli, Silap haribulan,xdapat la nk beli baju raye..hehe..Beli satu set sekeluarga lebih baik,kadan peniaga akan berikan discount kalau beli banyak..
Tu jela tips yang siz boleh kongsikan tok korank,siz pecaye korank mesti ade lagi tips yang lebih baik tok puase kan, jangan segan,share la neh..hehe..
Selamat berpuase..
Salam Sahabat...


...Assalamualaikum...
Hi blogger's sekalian,
Harap korank semua sihat dalam kita meneruskan puasa yang da masuk ke-11 hari..
Alhamdulilah,syukur ke hadrat Ilahi,kita semua masih disini, meneruskan kehidupan sedia kala..
Kali nie siz nk share tentang seseorang yang dulu pernah mewarnai kecerian siz setiap kali online..
Pertemuan kami di Facebook menjalin satu persahabatan yang akrab,gurau senda sentiasa terukir di bibir siz ketika dia buat siz tertawa,tersirat 1001 rahsia yang tidak semua tahu..

Bingkisan kali ini siz tujukan khas buat sahabat ku yang sangat2 ku rindui..

..Sahabat..
...Ku mengerti akan pemergianmu..
...Ingatlah kau selalu dalam doaku...
...walau kau tiada untuku lagi...
...namun canda tawamu tetap terukir di bibir ku...
...suaramu bergema di sisiku...
wajahmu terukir di lukisan potret bintang malamku
...sahabat...
aku rindu kan bicaramu..
...ku disini diam tanpa sebutir kata..
...sejenak ku termagu akan khabar darimu...
...terusik sejenak di benap mataku...
...lambaian tanganmu memanggil ke arahku...
...angin sayup merebahkan sejerneh air mata...
...terukir senyuman itu mampu mengesat air mataku..
..Sahabat,walau sedetik,kau tetap mampu ukirkan senyuman...
...di wajah ku...
...Al-Fatihah...
''Muhd Syazwan''

Semoga Allah tempatkan kamu disisi orang-orang yang beriman...
Kepada keluarga arwah,ucapan takziah siz hulukan..
Tabahkan hati,kecekalan hati kamu,mampu meringankan langkan dia untuk melangkahkan perjalanannya...
''Rabbanaatinafidduniahasanawafilakhiratihasanawakinaazzabannarsodakhawllahalazim''




 Wan,walaupon hajat kamu tidak kesampaian,insyallah,satu hari,siz pasti akan melawat kamu...
Janganlah engkau tersinggung andai Aidilfitri yang bakal menjelang ku tidak dapat menemuimu,
maaf kuhulur,doa ku pohon agar dikau tetap tenang disana...
Amin...
Salam sahabatmu..


...Siz Ridzna...

...ASSALAMUALAIKUM...
hi,
Ape khabar semua blogger's?? lame gak siz x update blog siz nie...
hehe..rindu nk taep,yela asek bc artikal org len jerk..hehehe..


Tok kali nie siz nk berkongsi suka duak segelintir masyrakat yang menyambut kedatangan Ramadhan..
Seperti yang sedia maklum tentang puasa, menahan lapar dan dahaga dari terbit fajar hingga terbenamnya matahari serta lain2 perkara.
Lain pula bagi masyarakat yang berpuasa selama seminggu lamanya tanpa makanan dan minuman yang mencukupi.




Somalia, salah satu negara yang mengahadpi masalah kebuluran dalam sejarah abad ini.
Ketika umat Islam seluruh dunia meraikan kedatangan ramadhan, masyarakat Somalia terpaksa menahan lapar akibat ketiadaan makanan.


Biarpun Islam mengecualikan puasa pada mereka yang sakit,namun mereka tetap melakukannya.
Ketabahan mereka amat menyentuh hati pabila melihat gambar2 yang disiar dimana keadaan fizikal warga emas,remaja,dewasa malah kanak  kurus dan tidak bermaya.


Bagi kita,mungkin kita tidak dapat menbantu,tetapi,seeloknya, bersahur dan berbuka dengan makanan yang serba sederhana.
Jadi,dalam kita bersuka ria,ada insan yang sedang berduka..


Salam Sahabat..




(Siz Ridzna)


Sahabat

GOLD

About Me

My photo
Salam.... *KUAT MAKAN... *GILE HILL'S... *GILER PHOTH0o..

...Dengarkan...

Ariyez Siz. Powered by Blogger.